Tämä sivusto käyttää evästeitä jotta voimme tarjota sinulle paremman käyttökokemuksen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Jani Naumanen

Puh. 050 412 3955

jani@mtp-naumanen.fi

Taustani kengitykseen lähti oman pihan hevosista vuonna 2014, joita lähdin työstämään ammattitaitoa kengittäjä-mentorini opastuksella. Oman pihan hevosista siirryin tekemään töitä myös asiakkaillekin. Tästä lähdin jatkamaan virallista ammattitutkintoa kohti, ammattikengittäjäksi valmistuin vuonna 2017.

 

Kengittäessä hevosta tulee kohdella ystävällisesti, rauhallisesti ja päättäväisesti. Huomion kohteena on tehdä työ tarkasti ja kunnolla kavion oikeanlaista toimivuutta kunnioittaen. Kun kavio ja kenkä on hevoselle ihanteellinen, se myös näkyy hevosen hyvänä liikkeenä. Kengityksessä on myös tärkeää ottaa huomioon omistajan toiveet kengityksen suhteen - omistaja tuntee hevosensa parhaiten. Lähtökohtana on aina hevosen hyvinvointi ja silloin kengittäjänä vastuu arvioida ovatko kaikki toivomukset tarpeellisia. Hyvän kengityksen jälkeen ovat tyytyväisiä niin hevonen, omistaja kuin kengittäjäkin!

 

Toiminta-alueenani toimii pääosin Kainuun alue, mutta useamman asiakkaan löytyessä samalta suunnalta käyn myös kauempana laittamassa hevosia.

Kokemusta löytyy myös sairaskengittämisestä sekä varsojen kavioiden työstämisestä.

 

Hevosen anatomiaa:

Hevosen toiminnan kannalta on erittäin tärkeää, että työstäessä mukaillaan hevosen anatomiaa mahdollisimman pitkälle. Mahdollisista kasvuhäiriöistä johtuen joudutaan tekemään erikoisratkaisuja rakenteen takia ja mukauttamaan kengitys sen mukaan. Näihin on olemassa omat ratkaisunsa sekä kengät auttamaan korjaamista.

Mutta näiden periaatteiden mukaan lähtökohtaisesti työstetään hevosen kavion asennot:

 

Hevosen rakennetta kannattaa katsoa aina kokonaisuutena edestä, takaa sekä sivuilta. Tärkeää on tarkkailla onko rakenteessa jotain huomioon otettavia seikkoja tai onko kavion asennot oikealla tavalla. 

Tärkeää on seurata sekä tuntea hevosen rakenteen anatomiaa tämän arvioimiseksi oikeaan suuntaan. 

Kavion työstö seuraa jokaisen hevosen yksilöllistä rakennetta niin kavionpohjan antamien merkkien että myös ulkoisen rakenteen kohdalta.

Kavion pohjasta löytyy raamit, joiden mukaan kengityksessä ja vuolussa työstetään kavion muotoa sekä korkeutta. Työstön jälkeen tarpeellinen kenkä muokataan kavioon sopivaksi.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                         

© 2021 MTP-Naumanen. Kaikki oikeudet pidätetään